Hva er angst?

Hei kjære medmenneske!

Jeg håper du finner noen svar under her som kan forklare litt mer om hva som foregår når angsten raser. Vit en ting, opplysning og kunnskap vil alene hjelpe deg med å dempe angsten. Når man forstår hva som skjer og man klarer å gjenkjenne kroppens signaler blir angsten automatisk mildere.

Jeg var selv diagnostisert med panikkangst i 1999 og har pr i dag ingen "anfall" av angst. Jeg har vært gjennom antidepresiver og mange behandlingsformer - men kommer alltid tilbake til en og samme ting som hjelper meg mer enn noe annet - yoga.

For å forstå angsten er det viktig å jobbe innover i kropp og sinn. Angsten - er en form for sikkerhetsventil som slår inn når en krever for mye av seg selv over for lang tid eller står over for store/bråe forandringer. Angsten er "sikkerhetsvakten" som stopper deg for en rutine kontroll på systemet ditt og forteller deg at du behøver en systemsjekk.  Eller en "programoppdatering". Klart det er helt jævlig når det står på for fullt - men det er IKKE farlig!

Les litt under på fakta opplysningene.
Lurer du fortsatt på noe, ta gjerne kontakt.

Angst

Angst

Angst er en normal og nødvendig reaksjon på situasjoner som oppleves som truende eller farlige. Ved endringer i livet er det også normalt å kjenne uro, spenning og angst . Sykelig angst opptrer når det ikke er noen reell fare, eller når reaksjonen ikke står i forhold til den aktuelle trussel.

Angstlidelser kan deles inn i generalisert angstlidelse, panikklidelse, fobier, tvangslidelse og posttraumatisk stresslidelse, men en person kan ha flere av disse tilstandene. Angst kan forekomme alene eller sammen med andre psykiske lidelser.

Årsaker til angstlidelser

Man er ikke sikre på hva som gjør det mer sannsynlig at noen får en angstlidelse. Nevrotransmittere er kjemiske stoffer i hjernen som bringer beskjeder mellom hjernecellene. Mengden av ulike nevrotransmittere i hjernen kan påvirke stemningsleiet og måten man tenker på. Ved angstforstyrrelser kan man ha for mye eller for lite av enkelte av disse kjemiske stoffene i hjernen. I tillegg kan også ytre hendelser utløse angstlidelser. Problemer i barndommen, å miste en av foreldrene i meget ung alder, mobbing og stressende hendelser (for eksempel en skilsmisse) er blant de faktorene som kan se ut til å øke sjansen for å få en angstlidelse.

Forekomst av angst

Minst 10% av befolkningen rammes en gang i livet av en angsttilstand. Panikkangst forekommer hyppigst i allmennpraksis, deretter kommer fobier og generalisert angsttilstand.

Symptomer ved angst

Reaksjoner på angst varierer mye fra person til person. Vanlige reaksjoner kan være hjertebank, svetting , skjelvinger, svimmelhet, kvalme, oppkast , tomhetsfølelse, magesmerter, press i brystet og kortpustethet. Hos enkelte er det muskelspenninger som dominerer, noe som kan gi utslag i kramper, hodepine og nakkesmerter.

Når bør du kontakte lege?

  • Hvis angsten og uroen blir så plagsom at den går ut over hverdagen din.
  • Ved symptomer på angst. Disse symptomene kan også forekomme ved andre sykdommer. Kontakt lege for å få riktig hjelp mot plagene.

Sykdomsforløp ved angst

Hos enkelte går plagene over av seg selv, men mange trenger hjelp. Av de som får medisinsk og psykologisk hjelp, antar man at mer enn 80% blir så friske at de kan leve et normalt liv uten å domineres av angsten. De fleste kan slutte med eventuelle legemidler etter en tid, men noen trenger oppfølging med jevne mellomrom.

Hva kan du gjøre selv?

  • Pusteøvelser og avspenning kan benyttes når du kjenner deg urolig og anspent. Enkelte lærer seg dette selv, men man kan også lære avspenningsteknikker eller andre øvelser hos fysioterapeut, psykolog eller psykiater.
  • Ved milde og moderate plager kan du forsøke å øve opp evnen din til å tåle angstutløsende situasjoner. Start forsiktig og øk belastningen litt etter litt til du føler at du behersker situasjonen.
  • Unngå alkohol- og pillemisbruk.

Behandling av angst

Målet med behandlingen er å få kontroll over angsten. Mange har nytte av generell informasjon om angsttilstanden og samtalebehandling for blant annet å lære teknikker som gir bedre kontroll i situasjoner med angst. Legemidler kan benyttes dersom samtalebehandling ikke er tilstrekkelig.

En meget god måte å lære seg å mestre angsten på er ved hjelp av kognitiv terapi.

Ordet kognisjon betyr kort fortalt det samme som tenkning . Tankene våre, både de bevisste og de mer ubevisste, har en kraftig innvirkning på våre følelser og sinnstemninger. Kognitiv terapi inneholder en rekke metoder som effektivt kan endre et uønsket tankemønster. Omfattende forskning og dokumentasjon viser at kognitiv terapi har en enestående virkning på lidelser som angst og depresjon.

Du kan gjøre mye på egenhånd, selvhjelp.
Denne boken gir mange gode måter å jobbe med nettopp denne teknikken på:

Tenk deg glad håndbok


Kilde: 
Apotek1  

Andre linker om angst hos:

Wikipedia
Lommelegen
Angstringen

http://www.angst-depresjon.no/

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Vidar | Svar 01.01.2014 22.33

Fin side. Jeg føler meg ofte ensom og jeg har angst akkurat nå.
Jeg håper 2014 blir året da jeg tør å være ærlig og stå frem med dette.

Randi | Svar 01.01.2014 15.17

kjempe flott side, kan dele ting med folk her :)

Randi | Svar 01.01.2014 15.08

hei, eg har ein fysisk sjukdom som gjer at eg sliter med angst, men prøver og v
ere posetiv ute blandt folk. Får mykje igjen for å vere sånn, og kan leve letter

Bente M | Svar 01.12.2009 06.38

Så bra at noen har laget en så flott side:)

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 22:47

Hei
Kommer litt an på hvilket nivå oppgave du skal skrive om temaet på.
Men en god problemstilling som blir besvart gjennom oppgaven din er en måte.

...
25.03 | 10:56

Eg skal skrive en tekst om det.. Vet ikkje kos ska begynne med det en gang..
har dere noe forslag for at kos ska eg begynne å skrive en tekst om det?

...
01.01 | 22:42

Føler meg ofte ensom,men vet at det opp til meg selv å gjøre noe med det.
Skulle ønske at ting var litt enklere. Vet jo at det er mange som har det som meg.

...
01.01 | 22:33

Fin side. Jeg føler meg ofte ensom og jeg har angst akkurat nå.
Jeg håper 2014 blir året da jeg tør å være ærlig og stå frem med dette.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE