dialogen med deg selv og andre

«Je pense, donc je suis»

Cogito ergo sum.
Jeg tenker altså er jeg (til)

Det er ikke bare med andre vi har en dialog.
Gjennom hele livet "prater" vi med oss selv for å få tingene til å gå rundt i hverdagen. Dette gjør vi på like mange forskjellige måter som vi er mennesker på planeten - Noen felles trekk finnes det. Mange filosofer har sakt noe om dette i mange mannsaldre og vi streber nok ennå med å dekode hjernens mysterium... hvordan forstå andre og hvordan bli forstått selv...Den franske filosofen Renè Descartes.
(31 Mars 1596 – 11 Februar 1650)
Descartes kalles noen ganger grunnleggeren av moderne filosofi og den moderne matematikkens far. Han rangeres som en av Vestens viktigste tenkere gjennom tidene. Han er og var allerede i sin tid en inspirasjonkilde for andre filosofer. Hans mest berømte utsagn er «Cogito ergo sum», "Jeg tenker, altså er jeg"
Så tilbake til vår tid...
Uansett hvem, hva eller hvor vi befinner oss er vi, som rase, blitt avhengige av den verbale kommunikasjonen. Vi er oss selv nærmest og forholder oss mest til våre egne tanker.

Tanken... jeg'et er det viktigste vi har.

Ergo bør vi ivareta det på best mulig måte etter best mulig evne. Mange lager kurs om selvutvikling og "veien til et bedre liv" osv. MEN det er forandringene i egne tankerekker som gir de varige resultatene. Det nytter ikke og "lære" en løsning ut fra andres veiledning, man må føle på verktøyene selv og sette de sammen på en slik måte at de fungerer for deg. Teknikker kan plukkes opp her og der, men sammensettningen og valgene må du gjøre selv. Vidre må du lære og benytte disse verktøyene i samarbeid med andre når du velger å kommunisere. Vi har alle hver vår måte og kommunisere på og barn har sin egen måte og uttrykke seg på. Men først og fremst er dialogen med "jeg'et" en viktig nøkkel for å kunne gjøre seg forstått og for å kunne forstå andre.

Dialogen:

Hvem er JEG?

Jeg har i mange år benyttet meg av speildialogen for å bli kjent med meg selv. Tenk etter, når man møter nye mennesker - ser man de inn i øynene. Ved hvor mange anledninger har man ikke selv sakt eller hørt - "de har snille øyne... øynene er sjelens speil" osv. Vel, ved å rette fokus tilbake på ens egne øyne, kan man på en helt annen måte oppdage ting man gjerne ikke har lagt merke til før. Man kan finne sin egen utstråling når en er glad, se sin tristhet når en er lei seg eller se hvordan sinnet reflekteres i øynene våre - hvis vi slipper oss selv inn i "jeg'et". Vi VET rett og slett ikke hvordan vi selv ser ut når vi utagerer følelsene våre - hvis vi ikke har tatt en titt.

Det er en utfordring og stille seg opp fremfor et speil og si:" Hei, hvem er du?" til seg selv...
Det krever litt trening men etterhvert som en "ser" mer av seg selv, vil en oftere vende tilbake for og se etter hvordan man selv har det. Det finnes mange måter og gjøre dette på, men speil dialogen har gitt mange et nytt syn på seg selv og er å anbefale.

DEN VONDE SIRKELEN

Hvis vi har hatt en negativ erfaring i en situasjon, forventer vi gjerne at en lignende situasjon senere også skal føre til noe negativt. En negativ forventning fører gjerne til en ny negativ erfaring. Dermed er den dårlige sirkelen skapt.

Det er veldig lett å lære seg å se svart på ting. Etter hvert blir den negative situasjonen så kjent at den blir trygg! Da er det vanskelig å "bryte ut" av det trygge elementet, selv om man egentlig gjør seg selv vondt eller vanskelig.
 
Mange som opplever "det onde" som trygt, vil forsvare seg, eller forsvare "det onde" i en prosess ut av "det onde" , også ellers i en hverdag. Frykt fremkaller ofte agresjon og unnvikenhet. Dette kan være svært frustrerende for de rundt personen det gjelder. Men er absolutt nødvendig i prosessen for å teste ut sine egne grenser og behov. (Ref. barns trass alder og humørforandringer i tilveksten til voksen person.) Når en møter "noe ukjent" vil en instinktivt reagere med forsiktighet eller redsel og handle deretter.


Bryte tankemønster

Man må nødvendigvis miste fotfeste fra det kjente før en kan lande "på den andre siden" der nye, men ukjente muligheter ligger. Det kjente er som ofte det trygge uansett hva det er.
Det ukjente er det "skumle" uansett  hva det er...
Derfor er det så viktig å ta en liten ting om gangen og ikke stresse seg gjennom "forventede progresjons(fremdrift/resultater) tider" til en hver tid. Man tar den tiden man trenger på de oppgavene man har inne i seg og rundt seg. Å presse seg for hardt kan fort bli kaos men samtidig passe på at man ikke strander på stedet hvil. Det er en hårfin balanse!

Å "prate med seg selv" kan foregå i ord, bilder og følelser. med andre ord i mange, mange former. Når en prater med mennesker er det viktig og være klar over at vi kan alle oppfatte de samme ordene men med forskjellige betydninger. Basert på hvilke relasjoner(Erfaringer/kunnskap) vi har kan foreksempel ordet forpliktelser være negativt for noen, mens for andre er det et stolt ansvar.

For å kunne gjøre klart for andre hva du legger i ordenes betydning bør en ha en oppfattning av hva de da betyr for deg selv. Å ha tenkt gjennom verdiene dine er ikke en "treig greie" men et nyttig verktøy som vil gjøre det lettere for andre å forstå DEG! Selv om man ikke har hatt behov for hjelp på aldri så mange tiår så kommer det alltids en dag der en hjelpende hånd kan være betryggende. Da er det deg selv det står på, kan den som tilbyr deg hjelp forstå deg - eller gjør du det umulig for vedkommende å forstå deg?

Hvis du ikke forstår deg selv kan ingen andre gjøre det...

Du kan IKKE velge å ikke kommunisere!
Uansett hvor du er, sier du noe med enten ord, kroppen eller øynene dine.
Og er du stille - sier du noe da også - fordi du tier!

Vanskelig? Ja... ?!
Så, hvem er du - egentlig?


Tenkeren

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 22:47

Hei
Kommer litt an på hvilket nivå oppgave du skal skrive om temaet på.
Men en god problemstilling som blir besvart gjennom oppgaven din er en måte.

...
25.03 | 10:56

Eg skal skrive en tekst om det.. Vet ikkje kos ska begynne med det en gang..
har dere noe forslag for at kos ska eg begynne å skrive en tekst om det?

...
01.01 | 22:42

Føler meg ofte ensom,men vet at det opp til meg selv å gjøre noe med det.
Skulle ønske at ting var litt enklere. Vet jo at det er mange som har det som meg.

...
01.01 | 22:33

Fin side. Jeg føler meg ofte ensom og jeg har angst akkurat nå.
Jeg håper 2014 blir året da jeg tør å være ærlig og stå frem med dette.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE